Yardım hattı 0536 217 0492
Kuzinelerde uzun süre kullanmayacak olduğunuz zamanlar da ateş haznesini n içerisinde kül temizliğini iyice temizlemeniz gerekmektedir. Bunun yanında alt fırın kapağını açık olacak şekilde bırakmalısınız. Kuzinenin sağ alt tarafında bulunan kapağı açık vaziyette size göndermiş olduğumuz aparat ile külünü çekip boşaltmalısınız daha sonrasında kapalı konuma getirip kuzineyi yağmur almayan yerde muhafaza etmelisiniz.
Odun kuzinelerinde sadece yakıt olarak odun ve odun türü malzemeler yakılmaktadır. Odun kuzinesin de ekmek ve yemekler daha bir lezzetli olmaktadır. Temizliği ise hafta da bir , iki kez kürek yardımı ile boşaltılmaktadır. Kömür kuzinesinin farkı ise kömür ve odun yakabilmeniz dilerseniz sadece odun da yakabilirsiniz. Kömür kuzinelerinin diğer farkı ise ateş haznesinin daha kalın duvarlar olması ve 10 kg ağırlığında kalın döküm ızgara ile alt , üst kapak arasında bulunan kül çekmecesine külün boşalması ile , çekip boşaltıp tekrar yerine koyabilirsiniz.
Kuzinelerde önden baktığınızda iç kısmında sol , alt ve sağ tarafında boşluklar vardır. Kuzine yandığı zaman ateş bölümünde ateş sol bölümden aşağıya inerek fırının altından dönüp sağdan yukarı doğru bacaya bağlanmaktadır. Ateşin fırının altından geçtiği için ekmek veya tepsi yemeklerinizde altını üst kısımda olduğu gibi eşit olarak pişirmektedir.
Kuzinelerin ısıtma kapasiteleri ölçülerine göre değişkenlik gösterip kömür kuzineleri ısı kalorisi daha yüksek olduğu için daha fazla alanı ısıtmaktadır. 150 m2 alana kadar rahatlıkla ısıtmaktadır.
Kuzine veya şömine camında eğer is var ise kapağı açık vaziyette ıslak mendili kuzine içinde küle sürüp camı iyice ovalamalısınız. Sonrasında bu işlemi tekrar yaparak temiz ıslak mendille camda kalan kül lekelerini temizleyebilirsiniz. Ateş camı ilk gün gibi olacaktır.
Kuzine ilk kurulduğu zaman borular temiz olarak kurulmaktadır. Zamanla kurumların doluşup yapışmasından dolayı borularınız dolup kuzinenin çekiş hızı düşmektedir. Kuzinelerde eğer yanma gücü düşer ise borularınız veya bacanız dolmuş olup silinmelidir.
Kuzine ölçüleri 3 boyuttur. Genişlik olarak 65 cm derinlik 50 cm ve genişlik 60 cm derinlik 45 cm olarak bunun yanında daha fazla m2 alanla için genişlik 70 cm derinlik 55 cmdir. Yükseklik olarak odun kuzinelerinde 64 cm kömür kuzinelerinde 70 cmdir.
Kuzine kullanım ömrü on yıldır , temiz kullanım ve bakımında süre daha da uzun olabilmektedir.
Yağlı kuzineler , kuzineleri makine yağı ile yağlanmakta olup renksiz orijinal sacın kendi rengidir. Boyalı kuzineler ise ısıya dayanıklı boya ile boyanıp kuzine üzerinde kalmaktadır ve renk seçenekleri mevcuttur.
Camlı kuzineler üst kısımda ateşi görebilmenizi sağlar . Camlar ısıya dayanıklıdır. Alt kısımda ise tepsi yemeklerini yaparken iç kısmınıda görebilmektesiniz.
Kuzineler imal edilirken kullanılan çelik malzemenin kalınlığı ve kalitesi , bunun yanında iç dizaynında ölçülerin oldukça önemli yeri vardır. Kuzineler de pişirmesi , yanması ve çekişi üretime göre değişkenlik göstermektedir.